Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’de göreve başlamaları dolayısıyla ziyarete gelen Kuveyt’in Ankara Büyükelçisi Mohammad Al-Shabo ile heyetini ve Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Lkhagvasuren Ochır ile heyetini makamında ayrı ayrı kabul etti.
Büyükelçi Al-Shabo ile olan görüşmede, iki ülke arasındaki güçlü dostluk ve kardeşlik bağlarının eğitim alanındaki iş birlikleriyle daha da geliştirilmesi, ortak değerlerin gelecek nesillere aktarılması ve eğitim alanında yeni iş birliği imkânları ele alındı. Bakan Tekin, Türkiye’nin eğitim alanındaki tecrübelerini dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaya önem verdiklerini ifade etti.
Türkiye’nin yükseköğretim, bilim, teknoloji ve savunma sanayisi gibi alanlarda önemli atılımlar gerçekleştirdiğine işaret eden Bakan Tekin, bu atılımların zorunlu eğitim çağında verilen eğitimin niteliği ile doğrudan ilgili olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Tekin, Türkistan ve Balkan coğrafyalarının yanı sıra Arap dünyasındaki Müslüman kardeşlerimizle olan tarihî, kültürel ve medeniyet bağlarının gelecek nesillere aktarılmasını önemsediklerini belirterek bu doğrultuda müfredatta düzenlemeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Büyükelçi Al-Shabo da Türkiye’de görev yapacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik temennilerini ifade etti.
Moğolistan Büyükelçisi Ochır ile eğitimde iş birliği ve tecrübe paylaşımı
Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Lkhagvasuren Ochır ile gerçekleştirilen görüşmede ise Türkiye ile Moğolistan arasındaki tarihî ve kültürel bağların yanı sıra eğitim alanındaki mevcut iş birliğinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesine yönelik fırsatlar ele alındı.
Görüşmede özellikle mesleki ve teknik eğitim ile özel eğitim ve rehberlik alanlarında iki ülke arasında iş birliğinin geliştirilmesi, karşılıklı tecrübe ve bilgi paylaşımının artırılması ve bu alandaki başarılı uygulamaların paylaşılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu. İki ülke arasında eğitim alanında yürütülen çalışmaların karşılıklı tecrübe ve bilgi paylaşımı yoluyla daha da güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı.
Bakan Yusuf Tekin, Büyükelçi Lkhagvasuren Ochır’e yeni görevinde başarılar dileyerek Türkiye ile Moğolistan arasındaki dostluk ve iş birliğinin önümüzdeki dönemde güçlenerek devam edeceğine inandığını ifade etti.
Büyükelçi Ochır de Türkiye’de görev yapacağı için memnuniyet duyduğunu ifade ederek Moğolistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik temennilerini dile getirdi.
Görüşmelerde Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ünal Eryılmaz da hazır bulundu.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ile eğitim iş birliği görüşmesi
Bakan Yusuf Tekin ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, iki kurum arasındaki Eğitim İş Birliğinin Geliştirilmesi ve Türk Dünyası Geleneksel Çocuk Oyunları Eğitim Seti projesinin değerlendirilmesi amacıyla bir araya geldi.
Görüşmede Türk dünyasının ortak kültür, edebiyat ve sanat mirasının genç nesillere aktarılması amacıyla TÜRKSOY iş birliğinde yürütülen resim ve kompozisyon yarışmaları, kültür başkenti etkinlikleri ve çocuklara yönelik çalışmalar ele alındı. Ayrıca 2025 yılında imzalanan Eğitim, Kültür ve Sosyal Alanlarda İş Birliği Protokolü ile Bakanlık yöneticilerinin TÜRKSOY kapsamındaki etkinliklere katılımına vurgu yapıldı.
Görüşme, mevcut iş birliğinin karşılıklı iyi niyet ve anlayış temelinde artarak sürdürülmesi yönündeki ortak temennilerin ifade edilmesiyle sona erdi.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
